• Blog riaditeľa

      • Netreba sa vzdávať, treba bojovať
        • Netreba sa vzdávať, treba bojovať

        • 15.10.2023 16:35
        • Rozbehli sme nový školský rok, od októbra začali pracovať krúžky i Jazyková škola, maturanti sa prihlásili na maturitné predmety, začali sa i práce Stredoškolskej odbornej činnosti a príprava na ďalšie súťaže. Futbalovou terminológiou by sme povedali, že zápas sa len začal, do jeho konca je ešte ďaleko a predsa sa niektorí už vzdávajú.....
        • Pár prvákov sa rozhodlo odísť, minulý rok sa nám to stalo na jednom, teraz zase na inom odbore. Niektorí žiaci vyšších ročníkov sa obávajú či to zvládnu, lebo sa im zdajú nároky priveľké, či učiteľ prísny. Keď som sa rozprával s niektorými rodičmi prvákov, ktorí sa rozhodli pre odchod a zaujímal som sa o dôvody, tak som počúval vety, ktorým som veľmi nerozumel : „nečakali sme, že sa tu bude treba tak veľa učiť, to on nezvládne...“, „dostal zlé známky, bojím sa, že ho to bude traumatizovať..“, „na základnej škole robil na fyzike projekty a tu sa ju musí veľa učiť...“,“on chce viacej praxe...“. Z vyšších ročníkov : „minulý rok mali učiteľku, čo od nich tak veľa nevyžadovala, teraz sú na neho kladené veľké nároky...“

          No mne to pripadá, keď sa vrátim k tej futbalovej terminológii, ako keby mužstvo odišlo z ihriska, lebo dostalo za prvých 15 minút dva góly a taký náročný zápas oni hrať predsa nebudú, lebo keď nevyhrávajú, tak ich to nebaví. Prípadne by hneď chceli meniť trénera.

          Áno, sme náročná škola, kde sa treba učiť, nie sme Centrum voľného času, ale má to svoj cieľ a zmysel. Sú aj školy, kde po vyžrebovaní maturitnej témy študentovi učitelia nadiktujú odpoveď. Tam určite nie sú študenti traumatizovaní a niektorí rodičia asi aj spokojní. Ja by som nebol. Sú školy, kde je viac praxe, to sú školy s učebnými odbormi. Len si treba vybrať vopred. Tento týždeň sme mali na škole akciu Študuj dopravu aj za účasti zamestnávateľov. Veľmi ma tešia pozitívne reakcie a vyjadrenia ľudí, ktorí poznajú našu prácu :“ Je to škola, ktorá si vyberá svojich študentov spomedzi veľkého počtu záujemcov. Je to náročná škola, kde je však radosť študovať.  Neskutočne prepájajú výučbu a prax. Pedagógov aj učebné pomôcky majú na špičkovej úrovni. Nečudo, že absolventi majú 100%né uplatnenie. Fakt klobúk dolu!“ Ďakujem za tieto slová.

           Mohol by som tu rozprávať príbehy mnohých absolventov, ktorí sa vracajú poďakovať našim učiteľom, ako ich dobre pripravili na maturitu, prax, či vysokú školu – „pán učiteľ so zošitom s Vášho predmetu, som prežil skoro celú výšku...“, rozprávať príbeh, ako otec nášho študenta 4. ročníka prišiel za učiteľkou s kyticou a poďakoval je, že jeho syna naučila učiť sa, až keď v prvom ročníku u nej prepadol! Už je úspešný absolvent kvalitnej vysokej školy. Minulý rok, mi jeden otec študenta, ktorý mal predtým kritické názory na náročnosť na škole, napísal, že po maturitách zmenil názor a chce mi poďakovať, že v porovnaní so školou, ktorú navštevovala jeho dcéra, sme jeho syna naozaj pripravili na život. Mohol by som pokračovať ďalej.

          Mrzí ma každý odchod, aj keď na škole nášho typu musí byť aj „sito“, no utekanie z boja, či vzdávanie sa predčasne, nie je podľa mňa správny krok. Aj futbalové mužstvo, ktoré chce hrať len so slabšími pre dobrý pocit z víťazstva, má len falošný pocit uspokojenia. Mrzí ma to aj preto, že každý, kto sa vzdá a odíde, zabral miesto niekomu, kto sem možno veľmi chcel ísť a rád by bojoval, len sa na našu školu nedostal. A zase na základe viacerých skúseností zdôrazňujem každému, kto sa rozhodne odísť, že naspäť ho v žiadnom prípad nevezmem. Tu tiež môžem citovať z minulosti rodičov, len pár dní po odchode ich dieťaťa z našej školy: „bol to veľký omyl, že sme odišli, prosím Vás, vezmite ho späť...“, „na škole, kde sme ho dali sa skoro vôbec neučí, čo z neho bude...“...no tu platí : naspäť cesta nemožná. Škola nie je autobus, kde sa nastupuje a vystupuje na znamenie.

          Prechod na strednú školu nie je ľahký, príprava na maturitnú skúšku, aby bola úspešná a aby bol úspešný absolvent, nie je a nemôže byť ľahká. Množstvo úspešných absolventov našej školy by to potvrdilo. Ak je problém, treba sa rozprávať s vyučujúcim, triednym, či so mnou. Máme skúsenosti.

          Po analýze minuloročných maturít som cielene preobsadil niektoré predmety a nasadil vyučujúcich s vyššími nárokmi, ale veľmi dobrými výsledkami.  Náročnosť je na škole nášho typu potrebná a vždy tvrdím, že sme tu najmä pre študentov, ktorí chcú na sebe pracovať a musíme im vytvoriť podmienky pre ich napredovanie. Som presvedčený, že aj medzi súčasnými študentami sú takí, ktorí po čase povedia „ďakujeme, že ste boli nároční“.

          Dovolím si zacitovať ešte jedno vyjadrenie po akcii Študuj dopravu : „SPŠ dopravná je top škola, ktorá sa výborne prispôsobila požiadavkám pre trh práce a podľa toho aj pripravujú študentov. A kvalitu školy odzrkadľujú najmä výborní pedagógovia a vedenie školy. Držím palce aj do ďalších rokov.“ Ďakujeme.

          Som rád, že nás tak vidia iní a presne o to sa snažíme, aby naši absolventi boli pripravení pre prax, vysokú školu a pre život.

          A zakončím ešte jedným citátom, tentoraz Tomáša Baťu : „Nič som nenadobudol ľahko. Každá vec ma stála tvrdú prácu. Nehľadaj ľahké cesty. Tie hľadá toľko ľudí, že sa po nich nedá prejsť nikam“.

           

            

                                                                                                                           Ing. Peter Papík, riaditeľ školy

        • Naspäť na zoznam článkov
    • Kontakty

      • Stredná priemyselná škola dopravná
      • spojovateľka : 033 -5521161 riaditeľ : 033 - 5521085 sekretariát: 033 - 5340681
      • Študentská 23 917 45 Trnava Slovakia
      • Ing. Peter Papík, riaditeľ školy Ing. Ivan Magdolen, Ing. Dana Selecká, zástupcovia riaditeľa školy Jarmila Szombathová, vedúca ekonomického oddelenia Lívia Bernátová, sekretariát školy
      • 00491861
    • Prihlásenie