• Blog riaditeľa

      • Po štvrťroku školského roka 2023-24
        • Po štvrťroku školského roka 2023-24

        • 28.11.2023 14:11
        • Máme za sebou prvý štvrťrok školského roka 2023-24, prebehla hodnotiaca porada a rodičovské združenia. Kto mal záujem mohol sa osobne stretnúť s jednotlivými učiteľmi a porozprávať sa. Po komunikácii s triednymi učiteľmi a po vyhodnotení zápisníc z rodičovského združenia mi dovoľte na pár podnetov reagovať.
        • S celkovým hodnotením za školu by sme mohli vysloviť relatívne spokojnosť, no hodnotenia jednotlivých tried sa líšia. Máme triedy, kde nie je žiadna napomienka za prospech, no sú aj triedy, kde je napomienok dosť. Nie je však neprospievajúci ako neprospievajúci. Sú prípady, najmä v prvých ročníkoch, kde sa prejavuje u niektorých náročnosť prechodu zo základnej na strednú školu. Sú základné školy, kde žiakov naučili učiť sa a sú aj také, kde učeniu veľa nedali, alebo ho nevyžadovali. Tam vzniká potom problém. Nie sme ľahká škola, sú tu na študentov kladené nároky, ktoré však sú zmysluplné, o čom svedčí svedectvo mnohých absolventov. Do školy sa u nás treba pripravovať, je nutné si doma pozrieť, čo sa v škole učilo, aby sa na ďalšej hodine dalo pokračovať a študenti mohli napredovať a chápať súvislosti učiva. Ak sa niekto nepripravuje, nerobí na zadaných úlohách, tak sa to samozrejme prejaví. Tu je ale chyba na strane študenta a musí ju riešiť.

          V prípade, že po prechode na strednú školu má študent síce úvodné problémy, ale chce na sebe pracovať, tak tu máme nastavené mechanizmy, ako mu pomôcť zvládnuť učivo. Sú k dispozícii napríklad doučovacie krúžky, kde sa, ak treba, dá dohlásiť i dodatočne. Mohol by som uviesť príklady študentov z minulosti, ktorí sa nazačiatku borili s problémami a nakoniec skončili ako veľmi dobrí študenti a mnohí úspešne skončili i vysoké školy.

          Niektorí maturanti si mohli vyskúšať „na nečisto“ on line maturitné testy zo slovenčiny a angličtiny. Celoškolské výsledky sú dobré, z angličtiny dokonca veľmi dobré, vysoko prevyšujúce celoslovenský priemer. Individuálne skóre sa každý študent dozvedel. Tí čo dopadli dobre, nesmú zaspať na vavrínoch a tí čo skončili „pod čiarou“ musia na sebe zapracovať. Bol to len prípravný zápas, ale niečo naznačil.

          Z hľadiska správania študentov sme našťastie takmer bezproblémoví, aj keď niektoré prehrešky sa nájdu. Sme veľká škola a pri takmer 700 študentoch je nutné dodržiavať a vyžadovať stanovené pravidlá určené Vnútorným poriadkom školy. Disciplínu tu vyžadujeme. Je rozdiel, ak niekto napríklad príde neskôr do školy z dôvodu meškania spoja, alebo ak meškáva pravidelne, aj keď je z Trnavy a jednoducho nie je schopný prísť včas. Držím sa zásady, že máme pripravovať študentov pre život a pre prax a naučiť ich dodržiavať nastavené pravidlá. Ani ja ako riaditeľ si nedovolím chodiť neskoro, či neprísť bez ospravedlnenia do práce.

          Vždy tvrdím, že sme tu pre tých, čo chcú na sebe pracovať. Ťažkosti u nás majú najmä lajdáci a obchádzači pravidiel.

          Naša škola má vybudované pomerne silné zázemie v praxi, spoluprácou s viacerými spoločnosťami. Máme v ponuke študijné odbory, ktorých absolventi na trhu práce chýbajú a budú chýbať ešte viac, pretože silné ročníky odchádzajú z praxe do dôchodku. Preto je tu i zaujímavá ponuka štipendijných programov pre našich študentov, ktorú je dobré využiť. Dlho sme o niečo také bojovali so zamestnávateľmi a keď sa nám to podarilo pre školu získať, bola by škoda to nevyužiť.

          Máme záujem, aby aj študenti mali ku škole kladný vzťah a škola nebola len o učení. Naša ponuka   mimoškolských aktivít je ozaj bohatá, od exkurzií a výletov až po športové súťaže, kde sa môžu vytvárať a budovať kamarátske vzťahy, kolektív, sociálne kontakty a získavať kladný vzťah ku škole. Taktiež vzťah ku škole sa vytvára zapojením do aktivít modelárov, tímu Dopraváci, ktorí tvoria nový súťažný elektromobil, súťaží, do redakcie školského časopisu. Pár technicky zdatných študentov sme dokonca i zamestnali na dohodu o študentskej brigádnickej činnosti a pomáhajú s riešením technických problémov na škole.

          Oslávili sme slávnostnou akadémiou 40. výročie školy, ktorá aj vďaka niektorým študentom, ktorí sa zapojili do programu, je vysoko hodnotená. Momentálne riešime lyžiarske kurzy prvákov a pripravujeme i jazykové, či odborné exkurzie. Takže škola žije plnohodnotným školským životom

          Akýkoľvek problém, ktorý vznikne, sa dá riešiť, cez triedneho učiteľa, vyučujúceho predmetu, študentský parlament, špeciálnu pedagogičku, či priamo so mnou. Je v našom záujme, aby sme mali čo najviac spokojných a najmä úspešných študentov a absolventov.

          Ďakujem za pochopenie a prajem Vám príjemné dni.

           

                                                                                                                                Ing. Peter Papík, riaditeľ školy

        • Naspäť na zoznam článkov
    • Kontakty

      • Stredná priemyselná škola dopravná
      • spojovateľka : 033 -5521161 riaditeľ : 033 - 5521085 sekretariát: 033 - 5340681
      • Študentská 23 917 45 Trnava Slovakia
      • Ing. Peter Papík, riaditeľ školy Ing. Ivan Magdolen, Ing. Dana Selecká, zástupcovia riaditeľa školy Jarmila Szombathová, vedúca ekonomického oddelenia Lívia Bernátová, sekretariát školy
      • 00491861
    • Prihlásenie