• Blog riaditeľa

      • Sme v polčase
        • Sme v polčase

        • 28.01.2024 16:57
        • Krátke zhodnotenie po polročnej klasifikačnej porade
        • Sme v polčase školského roka 2023-24, prebehla polročná klasifikačná porada a tak je čas na krátke zastavenie. To zastavenie bude len symbolické, lebo polročné prázdniny nám zrušili a na riaditeľské voľno musia byť splnené zákonné podmienky a tento rok nám to ani z dôvodov rôznych dohodnutých akcií nevychádza, aby sme deň voľna mali.

          Z celkového pohľadu 11 % vyznamenaných, pričom 11 študentov má samé jednotky, 33,5 % študentov prospelo veľmi dobre a 5,6 % neprospievajúcich, pri celkovom priemere školy 2.09  sú veľmi dobré výsledky, ako škola sme prospeli veľmi dobre. Toľko štatistika.

          Máme vynikajúcich študentov, na ktorých som hrdý a som rád, že sú na našej škole. Tí najlepší dostanú od školy výlet do Terchovej a odo mňa malý darček. Ale máme aj, našťastie málo, študentov, ktorí ak nezmenia prístup, nemajú na priemyslovke čo robiť. Ak študent povie učiteľovi na jeho usmernenie, že musí doma zobrať aj knihu do ruky a trocha sa učiť, že on doteraz žiadnu knihu nečítal a nemieni to meniť, tak taký na našej škole nemá čo hľadať. Napriek celkovo dobrým výsledkom iste nie každý je spokojný so známkami. Niekto viní aj učiteľa. No v prvom rade sa treba pozrieť do zrkadla a použiť sebareflexiu, lebo tá dnes veľa ľuďom chýba. Naši učitelia sú plne kvalifikovaní a odborne spôsobilí učiť. Áno, každý sme iní, ale  predovšetkým tvrdím, že aj študenti sa musia naučiť pracovať s učiteľmi, ktorí sú im pridelení, aj to je príprava na život. Samozrejme ak je niekto presvedčený o nesprávnej známke, má zákonné možnosti ju dať preveriť. No zo skúsenosti najprv odporúčam zistiť si skutočnosti, nedať len na reči čo študent hovorí doma, ale zistiť si a vypočuť aj iné názory, spolužiakov a učiteľov a použiť už spomínanú sebareflexiu. Opatrenia, ktoré sme prijali po minuloročných maturitách, aby sme študentom umožnili čo najlepšiu prípravu, zdá sa, prinášajú efekt. No aj na základe nich, sú niekde nedostatočné hodnotenia. Je to upozornenie, že prístup študenta nie je taký, aby viedol k úspešnému ukončeniu štúdia a je ešte čas to zmeniť. Stále je tu skupina študentov, ktorí si neuvedomujú, alebo nechcú uvedomiť, že príprava doma je na škole nášho typu nutná.

          Opäť sme boli vybraní na cvičné maturity z matematiky. Sú povinní sa ich zúčastniť všetci doteraz prihlásení študenti. Ospravedlnenia sa akceptujú ako na maturite, či komisionálnej skúške, len lekárom potvrdená choroba a musí byť predložená ospravedlnenka v daný deň dopoludnia.  Neospravedlnená neúčasť bude hodnotená známkou nedostatočný. Keďže ide o maturitné testovanie, známka bude zarátaná do predmetu matematika s 3-násobnou váhou. Je to veľmi dobrá príležitosť pre každého z prihlásených, zistiť ako na tom z matematiky je a následne ešte zvážiť svoje prihlásenie na tento voliteľný maturitný predmet. Inak je plne podporujem, aby študenti, ktorí plánujú ísť študovať na technickú vysokú školu, z matematiky išli maturovať.

          Takže bez polčasovej prestávky pokračujeme v druhom polroku. Vo februári čaká maturantov, ktorí si vybrali praktickú maturitu obhajobu vlastného projektu, predkolo – školské kolo Stredoškolskej odbornej činnosti (SOČ), kde zistia ako na tom sú, či sa im práca uzná ako maturitná, alebo nie a ak áno, na čom majú ešte popracovať, aby úspešne zmaturovali. Tie najlepšie práce nás pôjdu reprezentovať do krajského kola SOČ.

          Prváci sa zúčastňujú lyžiarskych kurzov, som rád, že sa prihlásila drvivá väčšina študentov a okrem získania lyžiarskych zručností si prinášajú aj zážitky, ktoré formujú kolektív a vytvára priateľstvá, ale aj vzťah ku škole.

          Prajem všetkým v druhom polroku veľa úspechov, ale aj príjemných zážitkov.

                                                                                                               Ing. Peter Papík, riaditeľ školy                   

        • Naspäť na zoznam článkov
    • Kontakty

      • Stredná priemyselná škola dopravná
      • spojovateľka : 033 -5521161 riaditeľ : 033 - 5521085 sekretariát: 033 - 5340681
      • Študentská 23 917 45 Trnava Slovakia
      • Ing. Peter Papík, riaditeľ školy Ing. Ivan Magdolen, Ing. Dana Selecká, zástupcovia riaditeľa školy Jarmila Szombathová, vedúca ekonomického oddelenia Lívia Bernátová, sekretariát školy
      • 00491861
    • Prihlásenie